Årstid

På Samsø er det ikke kun vejret, der skifter fra årstid til årstid. Det gør pulsen også. Om sommeren er øen fyldt med ferieglade turister og strandsultne øboer. Om vinteren samler øen sig til mørkevandring, fællesspisning og foreningsaktiviteter.

 

Mørke, stjernehimmel og fællesspisning

Hvad laver I på Samsø om vinteren? Sådan er der mange, der spørger. For det første laver vi præcis det samme som de fleste andre. Går på arbejde, henter børn, laver aftensmad, rydder op og ser Netflix. Når det er sagt, er det også om vinteren, at vi rykker lidt tættere sammen som ø. Det er her, der er fuld gang i foreningsaktiviteterne og fællesskaberne. Fra september til april er der hver onsdag fællesspisning i SamBiosen, ligesom det også er i denne periode, at arrangementer som tilflytter-pubcrawl og fredagsbarer løber af staben. Læs mere om fællesspisning i SamBiosen.

Og så er der det helt særlige ved vinteren på Samsø, at den er ekstraordinær mørk. I Europa og USA bor hele 99 procent af befolkningen i områder med så stor lyspåvirkning, at lyset “skygger” for udsigten til stjernerne. På Samsø derimod er der flere steder, hvor der næsten ingen lysforurening er. Det giver mulighed for betagende stjernehimler. Desuden er mørket sundt, siger forskerne – både for mennesker, dyr og planter. Læs mere om at mærke mørket hos Visit Samsø.

Fra jord til bord

Vi hører det mange steder: “Spis lokalt. Det er bæredygtigt”. Men det kan være svært at opspore en lokal landmand, når man bor på 3. sal i Aarhus C. På Samsø er du sjældent mere end en kort cykeltur væk fra din nærmeste landmand. Det gør det meget nemt at spise lokalt og efter sæson. Ikke mindst fordi mange landmænd på Samsø sælger deres grøntsager i vejboder med høflig selvbetjening. På Samsø kan du sågar købe lokalt mel, havregryn, gin, øl, marmelade, sirup – eller din juleand, for blot at nævne et udpluk af de mange lokale produkter og specialiteter. Læs om Samsøs råvarer året rundt hos Visit Samsø.

Det er friskt og lækkert at købe lokalt. Og så er det en hyggelig og god oplevelse at følge med i, hvad der er til salg i vejboderne fra sæson til sæson.

Niels, 29 år
Tilflytter fra København

Sol, strand og turister

Selvom vi holder af vinteren, fællesskabet og mørket på Samsø, kommer vi ikke udenom, at Samsø er et rent sommerparadis. Omkranset af lækre og børnevenlige sandstrande og fyldt med isbutikker, travle lystbådehavne, bugnende vejboder og et væld af gode caféer og restauranter, er det at bo på Samsø i sommermånederne lidt ligesom en lang ferie. Hverdagen bliver bare lidt sjovere, når selv en kedelig tirsdag slutter med sand mellem tæerne og børn, der dufter af solcreme og vaniljeis.

Er det ved at være tid til at flytte til Samsø?
Skriv til Samsø Kommunes bosætningskonsulent, Mia.

Se hvordan vi bruger tiden
på Samsø og mød andre,
der er flyttet til øen.

Følg med i livet på Samsø,
og mød andre der har taget
springet og flyttet til øen.